×
Terug naar het nieuwsoverzicht

Op Richards zolder liggen 8000 tweedehands games (en hij verkoopt ze!)

‘Geef tweedehands een tweede kans”, dat is de slogan achter 2e Kans Games, het bedrijfje aan huis van Richard. De handel bestaat namelijk uit tweedehands en retro games en consoles. 2e Kans Games zit al bijna tien jaar in Ede, tijd voor een interview.

Gamen zit er altijd al in bij Richard. “Ik game al vanaf de eerste Atari”, legt hij uit. Jaren later staat hij weer in gamestores, dit keer om spellen voor zijn dochters te kopen. De spellen die zijn dochters niet meer spelen, zet hij op Marktplaats en voila, het idee achter 2e Kans Games is geboren.

Vraag naar tweedehands games

“Er was veel vraag naar tweedehands games”, vertelt Richard. “Dus het verkopen werd steeds groter. Ik wilde wel iets voor mezelf beginnen. Het begon met een gratis website in 2010 en uiteindelijk heeft een vriend deze website gemaakt.” De website is een maand geleden compleet vernieuwd en ziet er spic en span uit.

Richard verkoopt via zijn webshop tweedehands games voor alle consoles die je maar kunt bedenken, van Atari tot Nintendo Switch. Hij heeft zelfs spellen van cd-i, de voorloper van spelletjes op schijf. “Die zie je bijna nooit, maar wij hebben er heel veel van.”

Kasten vol games

Een kleine kijk in de voorraadruimte van 2e Kans Games, Foto: Indebuurt Ede

Het begon met duizend spellen, nu heeft Richard er zo’n zeven- of achtduizend. En dat allemaal vanuit huis, want hij werkt gewoon fulltime. “Dit doe ik meer erbij”, legt hij uit. “Ik wilde iets voor mezelf. Op zolder hebben we een speciale kast gebouwd waar heel veel spellen in kunnen. We groeien uit ons jasje, het huis staat vol dozen.”

Merchandise en consoles

Richard verkoopt ook merchandise, controllers, consoles en alles wat je rondom gamen kunt bedenken. “Merchandise steeds meer zelfs, want met de opkomst van Steam en dergelijke kopen mensen steeds meer games online. Maar veel mensen willen toch nog schijfjes. Maar mijn focus blijft op tweedehands games liggen.” En schijfjes, die kun je ook uitwisselen, voegt zijn vrouw Marijke toe.

Retro

“We zien wel dat retro games en consoles steeds populairder zijn en meer waard worden. Die komen er natuurlijk niet meer bij. Mensen gaan ook investeren in zoiets, omdat sparen op de bank niet meer opschiet.”

Zelf is Richard meer van de nieuwe games. De PlayStation VR, die zou hij wel aan zijn assortiment willen toevoegen, maar verder heeft hij het meestal al eens gehad. Dat assortiment komt vooral van mensen die hem een partij aanbieden, bijvoorbeeld een hele collectie Xbox-games die ze niet meer spelen.

Zelf zoekt Richard ook, op Marktplaats en op rommelmarkten. Sinds een tijdje verkoopt hij ook een kleine collectie nieuwe games. Toch ligt de focus echt op tweedehands games. “De nieuwste FIFA koop ik bijvoorbeeld na een maandje in.”

Tweedehands games

Een partij haalt hij meestal op, om te zien of het een goede partij is. “Risicospellen koop ik niet online, zoals games op schijf. Daar zitten vaak krassen op. Maar kapotte Nintendo-spellen heb ik bijvoorbeeld nog nooit gezien.” Hij raadt kopers van tweedehands games ook aan om games op te halen in plaats van te laten bezorgen, als dat mogelijk is.

Klanten aan huis

“Ik zie het als hobby, het is geen vetpot”, vertelt Richard. “Maar er komen dagelijks bestellingen binnen. Een ruimte huren is te duur en ik zie het ook niet zitten om iedere dag een paar kilometer te rijden om bestellingen op te halen uit een magazijn. Een aantal klanten van de webshop komen nu aan huis, dat is een voordeel. Sommige verkopers van games op internet zijn oplichters en zo weten mensen dat ik dat niet ben.”

“Ik heb ook wel eens iemand aan de deur gehad die een bestelling kwam ophalen en daarna zei: okee, nu weet ik dat je te vertrouwen bent en kan ik de volgende keer met een gerust hart online bestellen.”

Vaste klanten

Zelf leert Richard ook weer van mensen die langskomen. “Dat zijn vaak hobbyisten, die veel weten. Als een klant een vraag heeft, kan ik het weer aan hen vragen. Maar ik heb ook vaste klanten die twee keer per jaar een hele doos op komen ophalen.”

Een andere reden waarom Richard vaste klanten heeft, is omdat hij altijd zelf foto’s maakt van zijn producten. “Het is veel werk, maar ik zie dat mensen ervoor naar mijn shop komen. Je weet precies wat je koopt, je ziet in de webshop geen gekopieerd plaatje van internet.”

Ooit een fulltime baan?

Richard vindt zijn uit de hand gelopen hobby zo leuk, dat hij er best zijn baan van zou willen maken. “Ik vind dit het leukste om te doen. Het contact met mensen die op komen halen is leuk. Soms blijven ze wel een halfuur hangen. En als ik dan een klant een beetje ken en iets nieuws binnen heb wat goed bij diegene past, kan ik ze weer tippen.”

Bovenstaand interview is gedaan en geplaatst door “Indebuurt Ede” en is o.a. op de website te vinden van “Indebuurt Ede”